دانلود تحقیق کتابداری تطبیقی

دانلود تحقیق کتابداری تطبیقی

مقدمه
هدف از تألیف این مقاله آشنایی مقدماتی با شاخه کتابداری تطبیقی است و امید دارد تا بتواند شناختی هر چند اندک از این بخش رشته کتابداری را به دانشجویان بدهد. اطلاعات این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای (که البته بسیار هم اندک است) گردآوری شده.

کتابداری تطبیقی چیست؟
تعریف کتابداری تطبیقی
کتابداری تطبیقی رشته ای از کتابداری و علوم اطلاع رسانی است که در آن تعدادی از نظام ها – ساختار ها و تکنیک ها به منظور جایگزین کردن برخی مشخصات خاص در یک قالب خاص قابل تعمیم، بررسی می شود. در واقع اصطلاح کتابداری تطبیقی، اصطلاح نسبتاً جدیدی است (سیمسووا، 1371). با وجود این، مطالعاتی را که می توان این اصطلاح را به آنها اطلاق نمود از پیشتر نیز وجود داشته است.از قدیمی ترین تعاریف برای کتابداری تطبیقی می توان به تعریف چیس دین اشاره کرد او می گوید: « کتابداری تطبیقی مطالعه پیشرفت کتابخانه در کشورهای مختلف است تا مشخص شود کدام پیشرفت ها قرین موفقیت بوده و در جای دیگر قابل تقلید است. بنابراین این مطالعه (مطالعه تطبیقی) آزمون فلسفه ها و سیاست های کتابداری در مقیاسی بین المللی است...پس این تنها کتابداری است که میتواند کتابخانه ها را به هم ارتباط دهد» یکی دیگر از صاحب نظران جکسون است که تعریف رو به رو را ارائه میدهد: «کتابداری تطبیقی رشته ای مطالعه ای است که به تطبیق نظریه و عمل کتابداری در کشورهای مختلف می پردازد و هدف آن عمق بخشیدن و وسعت دادن به درک مسائل فراملی است.» (سیمسووا، 1361). در ادبیات حرفه ای کتابداری مقصود از کتابداری تطبیقی مطالعه، تدریس و تحقیق در رئوس مطالب مراکز آموزش کتابداری و توجه به توسعه بیش از پیش اهداف آن از طریق روش شناسی است. کتابداری تطبیقی نیز نظیر سایر علوم به مشاهده و آزمایش ارزش زیادی میدهد و همواره هدف های پراگماتیک (ماده گرا) را دنبال می کند که از آن جمله اند: 1- تنظیم خط مشی برای برنامه های کتابخانه های جدید در داخل یا خارج از کشور. 2- آنالیز انتقادی و حل مسائل جامع کتابخانه. 3- تسهیل مبادله مواد کتابخانه و اطلاعات بین کشورهای مختلف. 4- تقویت پایه های آموزش و کارعملی برای دانشجویان خودی و خارجی (سیمسووا، 1371). در نهایت یکی از رسمی ترین تعاریف برای کتابداری تطبیقی جمله ای از موسسه برنامه های آموزش کتابداری در سطح جهانی است که می گوید: « کتابداری تطبیقی شامل بررسی یک یا چند جنبه از نظریه کتابداری و عمل یا تأثیر آن در دو یا چند جامعه یا ناحیه جغرافیایی است.» (سیمسووا، 1361).

تاریخچه کتابداری تطبیقی
این اصطلاح را نخستین بار چیس دین با انتشار دو مقاله در سال 1954 بر مبنای تجربیاتی که از یک بررسی گروهی در دانشگاه شیکاگو به دست آورده بود به کار گرفت. تا ده سال بعد این اصطلاح در هیچ نوشته ای به کار نرفت تا اینکه در سال 1964 آقای فاسکت (از دیگر صاحب نظران در حوزه کتابداری تطبیقی) طی نطقی که در دانشگاه میشیگان می کرد باز به موضوع کتابداری تطبیقی پرداخت (سیمسووا، 1361).

 

 

فهرست
۱ مقدمه
۲ تعریف کتابداری تطبیقی
۳ تاریخچه کتابداری تطبیقی
۴ چهار قانون در کتابداری تطبیقی
۵ انواع مطالعات در قلمرو کتابداری تطبیقی
۶ مطالعه موردی
۷ مطالعه موضوعی
۸ اصل تطبیق در مطالعات کتابداری
۹ آموزش کتابداری تطبیقی
۱۰ نتیجه گیری
۱۱ منابع

 

 

 

شامل 10 صفحه word



خرید و دانلود دانلود تحقیق کتابداری تطبیقی


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.