پروژه بررسی ارتداد در اسلام بررسی نظرات کلاسیک ونگاهی به نظرات جدید. doc

پروژه بررسی ارتداد در اسلام بررسی نظرات کلاسیک ونگاهی به نظرات جدید. doc

 

 

 

 

 

نوع فایل: word

قابل ویرایش 442 صفحه

 

مقدمه:

مسئله ارتداد از مسائل مهمی است که از جنبه های مختلف علوم فقهی ،‌تاریخی ،‌ کلامی و تفسیری قابل بررسی و کنکاش است. با توجه به اینکه احکام فقهی در جامعه امروز ما از جنبه حکومتی شکل عملی و کاربردی یافته و بازتاب آن در قوانین ،‌رویه و یا احکام صادره از دادگاهها ظهور و  بروز یافته است، لذا موضوع ارتداد امروزه از جنبه حقوقی نیز مورد توجه قرار گرفته و مباحث مختلفی را میان فقها و حقوقدانان و بعضا سیاسیون برانگیخته است .

بررسی احکام ارتداد از جنبه موازین حقوق عمومی و خصوصی داخلی و حقوق بین الملل و قوانین مرتبط با حقوق بشر و منشور اعلامیه جهانی آن موضوع جدیدی است که حداکثر در چند دهه اخیر به آن پرداخته شده است،  حال آنکه که مباحث ارتداد از جنبه های تاریخی سابقه ای چند هزار ساله دارد که به یونان قدیم و محاکمه سقراط مطابق قوانین آتن و محکومیت وی به اعدام باجام شوکران در 2400 سال پیش بر میگردد .

شکایت علیه سقراط در سال 399 پیش از میلاد با این مضمون به دادگاه تسلیم شد که «سقراط بر خلاف موازین قانونی رفتار می‌کند، زیرا او به خدایان تایید شده از طرف دولت اعتقاد ندارد و خدای جدیدی به نام دایمونیا را تبلیغ می‌کنند. علاوه بر آن او مرتکب عمل خلاف قانون می‌شود، زیرا جوانان را فاسد می‌نماید».

از جنبه فقه اسلامی نیز سابقه ارتداد به زمان ظهور اسلام و حکومت اسلامی تشکیل شده توسط پیامبر اکرم (ص) می رسد . اما تفاوت اساسی ارتداد در صدر اسلام با یونان قدیم این بود که درصدر اسلام ارتداد به صورت تغییر عقیده واقعی و درونی مبتنی بر ارتداد فکری مطرح نبود بلکه معمولا با انگیزه های سیاسی ، اقتصادی یا قومی همراه بود. مثلاً برخی مرتدین به خاطر اینکه زکات نپردازند از اسلام بر می‌گشتند. و برخی دیگر که مرتکب جنایت شده بودند جهت فرار از قصاص مرتد می‌شدند.

اینگونه بود که موضوع ارتداد از همان سالهای اول ظهور اسلام پدیدار گردیده و از دیرباز درعلوم فقهی ، تفسیری و کلامی مورد بررسی قرار گرفت.

 بنابراین مشخص می شود که بررسی مباحث ارتداد از جنبه حقوق داخلی و بین الملل در مقایسه با سوابق مباحث کلامی و تفسیری و فقهی، مباحثی جدید و نو پا هستند که روزهای آغازین خود را میگذرانند. از این رو اختلاف آرا و ارائه نظریات گوناگون و نرسیدن به نتایج مشخص و پذیرفته شده میان فقها و حقوقدانان در جامعه امروز ایران نتیجه طبیعی این بحث نوپا است .

نتیجه دیگر اینگونه مباحث نوپا ،‌عدم پختگی و جامع الاطرف بودن آن است . چنانچه در جریان آزاد اطلاعات، فقها و حقوقدانان بدون هیچگونه محدودیت و یا خود سانسوری بتوانند نظرات خود را ارائه نمایند می توان در ظرف زمانی معقول انتظار داشت که از تشتت آرا کاسته شده و حتی الامکان مقدمات رسیدن به چارچوبهای مشترک فراهم شود . مقاله حاضر نیز فقط به بیان پاره ای از دیدگاه های موجود پرداخته و نمی تواند جامع الاطراف تلقی گردد. در عین حال در حد بضاعت سعی شده است تا نظرات مختلف بررسی و جمع بندی نهایی ارائه شود. از آنجا که مباحث مربوط به ارتداد و احکام آن اصولا موضوعی فقهی است، لذا بررسی آرای فقها و نظرات فقهی مشهور و غیر مشهور مورد توجه قرار گرفته است. مسئله مهم توجه به نظرات جدید است که لازم است مورد دقت و اعمال نظر قرار گیرند .

 

فهرست مطالب:

شرح خواسته

جواب خواهان

گزارش دادگاه عمومی حقوقی

شرح دادخواست

گزارش دادگاه عمومی کیفری

گزارش دادگاه عمومی حقوقی

شرح خواسته

گزارش دادگاه خانواده

گزارش دادگاه خانواده

شرح خواسته

خلاصه شرح دادخواست

گزارش دادگاه اطفال

گزارش دادگاه عمومی کیفری

شرح پرونده

شعبه ی 71 کیفری استان تهران

شرح پرونده

شرح پرونده

شرح خواسته

شرح پرونده

شرح پرونده

شرح پرونده

شرح پرونده

گردشکار

شرح پرونده

شرح پرونده

شرح پرونده

شرح پرونده

شعبه32 دادگاه تجدید نظر استان تهران

شرح پرونده

شعبه32 دادگاه تجدید نظر استان تهران

شرح پرونده

 تجدید نظر شعبه32 دادگاه تجدید نظر استان

تهران

شرح پرونده

شعبه32 دادگاه تجدید نظر استان تهران

شرح پرونده

 

منابع و مأخذ:

- مصدق- محمد. خاطرات و تالمات، انتشارات علمی. تهران، چاپ اول 1365

2- فاطمی، سید حسین، خاطرات و مبارزات، به کوشش بهرام افراسیابی . انتشارات سخن تهران چاپ اول 1366

3- خلیل الله مقدم. احمد، تاریخ جامع ملی شدن نفت. نشر علم. تهران چاپ اول 1377

4- هوشنگ مهدوی. عبدالرضا . سرنوشت یاران دکتر مصدق.انتشارات علمی تهران چاپ دوم 1384

5- مجموعه نطقهای دکتر مصدق . در تدارک مقدمات ملی شدن صنعت نفت در دوره شانزدهم مجلس شورای ملی. جلد اول انتشارات امیرکبیر چاپ دوم 1357

6- آبراهامیان. یرواند. ایران بین دو انقلاب . ترجمه احمد گل محمدی، محمد ابراهیم فتاحی و لیلایی، تهران. نشر نی، چاپ هفتم 1381.

7- رزم آسا. اسماعیل. قضاوت تاریخ از آغامحمد خان قاجار تا محمد رضا شاه . نشر علم . تهران چاپ دوم 1378.



خرید و دانلود پروژه بررسی ارتداد در اسلام بررسی نظرات کلاسیک ونگاهی به نظرات جدید. doc


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.